Verzekering en Orthodontie met aligners

Schrijver

Luke

Onderwerp Blog
Gepubliceerd op

november 21, 2022

Veel tieners hebben een orthodontische behandeling nodig, maar ook steeds meer volwassenen kiezen om medische of esthetische redenen voor een beugel op latere leeftijd. Van de investering in je orthodontische behandeling heb je een leven lang plezier. Orthodontie biedt namelijk naast rechte tanden en een mooie lach ook veel gezondheidsvoordelen. Wil je hier meer over weten? Lees dan de blog ‘Waarom kiezen voor een beugel op latere leeftijd’.

Wordt orthodontie vergoed?

Wist je dat orthodontie niet in de basis ziektekostenverzekering zit? Orthodontie valt altijd onder een aanvullende of een tandartsverzekering. Vaak is daar ook een leeftijdsgrens aan gekoppeld die meestal bij 18 jaar en soms bij 22 jaar ligt. Voor volwassenen is een vergoeding vaak veel beperkter of zelfs niet mogelijk.

Als je met een orthodontische behandeling wilt starten, zijn de maanden november en december het perfecte moment om je huidige ziektekostenpolis onder de loep te nemen. Zo kun je rustig kijken of je huidige pakket past bij jouw orthodontie wens en deze eventueel aanpassen.

Wachttijd en beperkte vergoeding

Ziektekostenverzekeraars vergoeden orthodontie steeds minder en vooral voor volwassen lijkt de vergoeding zelfs te verdwijnen. Heel begrijpelijk, want iemand zal zich niet verzekeren voor een beugelbehandeling als die behandeling niet wordt verwacht. Zorgverzekeraars houden hier rekening mee. Let bij het afsluiten van een verzekering goed op de voorwaarden die je verzekeraar bij een vergoeding hanteert. Voorbeelden hiervan zijn:

Wil je in 2021 starten met een Invisalign® behandeling? Dan is nu het beste moment om uit te zoeken of je jouw polis hierop aan kunt passen. Behandelingen met aligners vallen onder de beugel categorie 7 / F-codes

Verzekeren of zelf betalen?

Het vergelijken van vergoedingen voor orthodontie tussen zorgverzekeraars is lastig en complex.

Als verzekeren niet voldoende dekking biedt en daardoor te duur is, kun je het premiegeld ook opzij leggen en zelf sparen voor je orthodontische behandeling. Het kan zijn dat je dan onder de streep zelfs goedkoper uit bent.