De doe-het-zelf beugel: te mooi om waar te zijn

Schrijver

Luke

Onderwerp Tips
Gepubliceerd op

februari 2, 2022

De doe-het-zelf beugel: een trend die is overgewaaid vanuit Amerika. Aanbieders van clear aligners beloven je in een mum van tijd rechte tanden, zonder een bezoek aan de tandarts of orthodontist en ook nog eens voor een schappelijke prijs. Wie wil dit nou niet? Maar helaas, je voelt de bui al hangen: dit verhaal is ook te mooi om waar te zijn.

Alles vanuit huis of eenmalig consult

Vanuit je luie stoel thuis kan iedereen online een doe-het-zelf pakket bestellen. Bij het pakket krijg je een universele afdruklepel geleverd waarmee je zelf afdrukken van je gebit maakt. Deze afdrukken stuur je op en een aantal weken later krijg je je eigen aligners en stappenplan thuisgestuurd. Je wisselt de beugels volgens schema en doorloopt zo zelfstandig de behandeling. Een 3D scan laten maken in een partnerpraktijk is inmiddels ook mogelijk, waarna je alles toegestuurd krijgt en er ‘begeleiding’ plaatsvindt via een app. We zien dat hierbij niet de relatie van de boven en onderkaak worden bekeken en alleen de voortanden worden keurig recht worden gezet.

De risico’s van doe-het-zelf beugels

De doe-het-zelf beugel doet dus precies wat de reclame belooft: ze zetten je tanden recht. Wat bij deze systemen echter voor het gemak wordt overgeslagen, is het grotere plaatje. De stand van de boven- en onderkaak worden bij deze behandeling niet meegenomen waardoor deze na de behandeling niet meer op elkaar passen. Ook kunnen de tandhalzen bloot komen te liggen door de ongecontroleerde kracht wat kan leiden tot gevoeligheid, pijn en in het ergste geval het verliezen van tanden. De aligners zetten alleen je tanden recht en daar blijft het bij.

Ben je bewust van deze risico’s

Een consument realiseert zich niet dat een orthodontische behandeling veel meer inhoud dan alleen je tanden recht zetten. Hoewel de doe-het-zelf beugels een voordelig alternatief lijken voor een orthodontische behandeling, is dit systeem een risico voor je gebit. Doordat er geen input of supervisie is van een tandarts voor orthodontie of orthodontist, kan er schade aan de tanden en kaken ontstaan. Recht staan je tanden misschien wel, maar je kaken passen niet meer op elkaar waardoor je niet goed kunt kauwen en je last krijgt van spanning in je kaak. Kassa heeft onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van doe-het-zelf beugels en heeft de resultaten in een aflevering getoond. Nieuwsgierig? Bekijk de video via deze link.

Een veilige behandeling met Spark™ en Invisalign® aligners

Leuk dat je deze blog gelezen hebt over de verschillen tussen een Clear Aligner behandeling in een gespecialiseerde praktijk en de doe-het-zelf beugels. Een behandeling met Invisalign® of Spark™ Clear Aligners via een tandarts voor orthodontie of orthodontist kan absoluut niet vergeleken worden met een behandeling met doe-het-zelf beugels.

StartSmiling behandelingen zijn orthodontische behandelingen waarin wij het gebit van onze patiënten tijdens de behandeling nauwkeurig volgen en in de gaten houden. Voorafgaand aan de behandeling vindt er een adviesgesprek plaats waarin we een mondonderzoek uitvoeren. Daar wordt de stand van de tanden en de relatie tussen de onder- en bovenkaak bekeken. Vervolgens maken we een 3D-scan en verschillende röntgenfoto’s en digitale foto’s. Met al die gegevens wordt het persoonlijke behandelplan opgesteld. Pas als jij en wij tevreden zijn over het behandelplan, laten we de aligners maken. Met een StartSmiling behandeling verzekeren wij onze patiënten op die manier van een tandheelkundig verantwoord eindresultaat.

Meer weten over de StartSmiling behandeling?

Wil jij meer informatie ontvangen over een behandeling met Spark™ of Invisalign bij StartSmiling? We vertellen je graag meer over de behandeling tijdens een adviesgesprek. Samen bespreken we jouw wensen en onderzoeken we of de Spark™ of Invisalign® beugel geschikt is voor jou!

december 21, 2022

Nachtbeugel – retentiebeugel

Lees meer
november 21, 2022

Verzekering en Orthodontie met aligners

Lees meer
februari 2, 2022

De doe-het-zelf beugel: te mooi om waar te zijn

Lees meer
februari 2, 2022

Clear Aligners schoonmaken

Lees meer
november 29, 2021

Waarom kiezen voor een beugel op latere leeftijd?

Lees meer